Benoît’s modern-day fishing livelihood is complex

Benoît, Provence-Alpes-Côte d’Azur, France

‘’I’m happy to have chosen this life, but it may have implications on the family. When I started to have a family, I didn’t say: ‘’I’ll be a fisherman.’’. It’s a very complicated and important issue and I discussed it a few times with colleagues. It seems to be common trouble: to be home and share tasks with your wife or companion. It’s also a question of working with rhythm given the family structure. You know, in the ancient fishing family, the wife was helping the husband to sell the fish, and she was looking after the kids. But we are in a modern society and this lifestyle is not possible. My wife is having a full-time job with responsibilities, and I have mine. So, it’s quite complicated.’’

Benoîts moderne vissersleven is complex: ‘’Ik ben blij dat ik dit leven heb gekozen, maar het kan gevolgen hebben voor het gezin. Ik bedoel, toen ik een gezin vormde zei ik niet ‘’Ik word visser.’’. Het is een erg complex en belangrijk probleem, ik heb het met mijn collegas besproken en zij vinden hetzelfde probleem: thuis zijn en taken delen met je vrouw of partner. Het is ook lastig een werkritme te vinden gezien de gezinsstructuur. Weet je, in traditionele vissersfamilies hielp de vrouw haar man met het verkopen van vis en ze zorgde voor de kinderen. Maar we leven in moderne tijden waarin dit niet mogelijk is. Mijn vrouw heeft een voltijdbaan met verantwoordelijkheden en ik heb de mijne. Het is dus vrij gecompliceerd.’’