What Benoît values in being a fisherman

Benoît, Provence-Alpes-Côte d’Azur, France

Benoît is a Mediterranean fisherman who’s not from a fishing family. He started because he thought it was a cool job. After being let down by a man, he tried to teach himself how to fish. Finally, a young passionate fisherman helped him, he taught him how to do the job. ‘’You have incredible colors in the Mediterranean, the sunrise, and the water which is very clear and transparent. Sometimes when you come to your net you see the rope going into the water, this is somehow triggering your imagination: what’s in the water? You have some pleasure for each catch. I talked with an elderly fisherman, I told him ‘’You know when I hold in the nets, I’m like a kid, each meter hoping there will be a treasure.’’, he said ‘’You know, I’m sixty and it’s still the same.’’. Then, when you come back to the harbor, you have some boxes with plenty of species and colors. This is really really really nice. When people pass by, they’re also a fan of it, they’re with their kids and show them the fish.’’ Later he said: ‘’With earning money, I found something that strikes me. When I’m doing consultancy, I get some kind of bank transfer, it’s OK, I’ve done the job. But when I fish, and I’m selling the fish, and I have the bank notes, it may be stupid, but I have the feeling that I’ve earned some money.’’

Wat Benoît belangrijk vindt in het zijn van een visser: Benoît is een visser die werkt op de Mediterraan. Hij komt niet uit een vissersfamilie, maar begon omdat het hem een toffe baan leek. Nadat hij was teleurgesteld door een visser probeerde hij zichzelf te leren vissen. Uiteindelijk hielp een jonge gepassioneerde visser hem hoe te vissen. ‘’De kleuren in de Mediterraan zijn onwerkelijk, de zonsopkomst, de helderheid van het water. Soms als je je netten ziet en je ziet het touw het water ingaan, dan ga ik fantaseren: wat zit er in dat water? Elke inhaal geeft genot. Ik sprak met een oudere visser en vertelde hem ‘’Weet je, als ik de netten inhaal voel ik me net een kind, elke meter hoop ik dat er een schat tevoorschijn komt.’’, de oudere visser zei ‘’Weet je, ik ben zestig en die ervaring blijft hetzelfde.’’. Vervolgens, als je in de haven aankomt heb je een aantal dozen met verschillende soorten en vele kleuren. Dit is erg erg erg genoeglijk. Mensen die langslopen zijn ook fan, ze laten de vis aan hun kinderen zien.’’ Later zei hij: ‘’Als het op geld verdienen aankomt heb ik een openbaring. Voor mijn consultancywerk krijg ik geld gestort op mijn bankrekening. Prima, ik heb de klus geklaard. Maar als ik vis en de vis verkoop en de bankbiljetten vast heb, misschien is het stom, maar dan heb ik het gevoel dat ik geld heb verdiend.’’