Sally is worried

Sally, Munster, Ireland

‘’… Later I helped a friend, we got six pieces of salmon over from Alaska. Pacific salmon, not Atlantic. Two of them had the little familiar white specks [Kudoa thyrsites]. I’d also seen it in Atlantic mackerel and pollock, but not to the extent that I was seeing it in the herrings. Then I started doing more research, all of the oceans are subjected to stresses that we’re not even aware of. Now what’s affecting the immune system of fishes? It might be plastics; it could be algal bloom, specifically here where chemicals of the land get washed into the sea and we get fantastically active algal blooms when sea temperatures are rising. Whatever it is, something’s stressing the fish…’’

Sally maakt zich zorgen: ‘’… Daarna hielp ik een vriend, we hadden zes zalmfilets uit Alaska. Pacifische zalm, niet Atlantisch. Twee filets hadden die bekende witte vlekjes [Kudoa thyrsites]. Ik heb het ook gezien in Atlantische makreel en koolvis, maar daar zit niet zoveel in als in de haring. Ik begon het te onderzoeken, alle oceanen ondervinden stress waar wij ons nauwelijks bewust van zijn. Dus wat heeft impact op het immuunsysteem van vissen? Het kan het plastic in de zeeën zijn; of het heeft te maken met algenbloei, zeker hier waar veel chemische stoffen van het land in de zee worden gespoeld en we zeer veel algenbloei hebben als de temperatuur omhooggaat. Wat het ook is, iets geeft de vissen stress…’’