Sal can no longer smoke herring

Sally, Munster, Ireland

‘’25 years ago, I started to notice these funny little white spots in the flesh of herrings. I started wondering what it was. The ones with these little white spots, if you’d left them on the side within 12 to 14 hours the flesh was gone completely. The flesh renders into jelly. It’s a parasite of a sort [Kudoa thyrsites] that causes autodigestion of the flesh. Two percent is ok, then it went to 5%, then it went to about 15% maybe ten years ago. Then last year when I bought herring, nearly 25% to 30% of the fishes were affected. This was a complete waste of my time. You could see the white spots developing. I threw away fish, then load the machine and after 10 hours you pull the racks out and you’re throwing away more fish. Then you do the second smoke to finish them, and you’re throwing away more…’’

Sal rookt geen haring meer: ‘’25 jaar geleden begon ik gekke witte plekjes op haringfilets op te merken. Ik vroeg me af wat het was. Als je de haring met de witte plekjes aan de kant liet liggen was het vlees binnen 12 tot 14 uur vergaan. Al het vlees was vervormd tot gelei. Het is een parasiet [Kudoa thyrsites] die ervoor zorgt dat het vlees zichzelf verteert. Twee procent is ok, daarna werd het 5%. Tien jaar geleden was 15% van de vis besmet. Vorig jaar kocht ik haring waarvan 25 tot 30% besmet was. Ik was mijn tijd aan het verdoen, je kon de witte plekjes zien ontwikkelen. Ik gooide vis weg, vulde de machines en kon tien uur later wederom vis weggooien. Daarna ding de vis voor de tweede rooksessie de machine in en daarna kon ik weer vis weggooien…’’