How Sally started smoking fish

Sally, Munster, Ireland

Sally used to be married to a fisherman and started smoking fish. ‘’We sold fish to a buyer, but he didn’t pay us for years. Then he gave us a kiln to smoke fish. I learned from trial and error. We had two winters in a row where there was no fishing possible for five months. So, there was definitely an economic necessity to smoke fish. Luckily, this was a very multicultural community with people who were familiar with smoked salmon.’’

Hoe Sally begon: Sally was getrouwd met een visser en begon vis te roken. ‘’We verkochten onze vis aan een handelaar maar hij betaalde ons gedurende een paar jaar niet. Hij gas ons wel een rookoven. Ik heb mezelf vis leren roken met vallen en opstaan. Twee winters achter elkaar kon mijn man gedurende vijf maanden niet vissen. Er was dus een economische noodzaak voor mij om vis te gaan roken. Gelukkig was dit een erg multiculturele samenleving en waren mensen bekend met gerookte zalm.’’