Antonella & Giusy envision a fishing school

Antonella & Giusy, Sicilia, Italy

‘’Felucca is a method to catch swordfish. This practice is old, it derived from the Greek colonisation. The Felucca boat has an iron tower between twenty and thirty meters high, from where a fisher has to search for swordfish and gives directions to his colleagues. The boat also has an extended iron deck from which the swordfish is caught using a harpoon. This method is traditional in this region of Sicily, swordfish migrate along this coast and have to swim close to the surface where the seabed rises and two seas meet. Most felucca fishers are old. We are working hard to start a school in which young adults can learn the theory of fishing in winter and join the fishers in summer. This with the aim to preserve the local economy and fishing traditions.‘’

Antonella & Giusy beginnen een visserijschool: “Felucca is een techniek om zwaardvis te vangen. Het is een oud gebruik dat al sinds de kolonisatie van de Grieken wordt beoefend. De feluccaboot heeft een metalen toren van twintig tot dertig meter hoog. Vanaf deze toren zoekt een visser zwaardvissen en stuurt hij zijn collegas aan. De boot heeft ook een verlengd metalen dek vanaf waar de zwaardvis met een harpoen wordt gevangen. Deze techniek is traditioneel in dit stukje van Sicilië omdat zwaardvissen hier langs trekken en dicht bij het oppervlak komen waar de zeebodem ondiep is en twee zeeën samenkomen. De meeste feluccavissers zijn oud. Wij proberen een school op te zetten waar jongeren in de winter theorieles krijgen en in de zomer mee de boot op kunnen. Het doel is de lokale economie en vistradities in stand te houden.”