Antonella & Giusy started pescaturismo

Antonella & Giusy, Sicilia, Italy

‘’Fishing culture depends on the environment, in all fishing villages the methods used are different. A pescaturismo experience here will be very different from an experience in another fishing village. We put together the two traditions of this village: cooking and fishing. We are renewing the house of our grandfather so families can spend the night, they then join us on the boat, and take park in a cooking workshop. Our income is fifty-fifty from tourism and fishing. By having a diversification in tourism, we catch less fish because we only set the net once. Since this year we have a cooperation with other fishers of this village. Tourists can choose if they join us to fish with nets, or them to fish swordfish with the harpoon.’’ Planning a trip to Sicily and looking for local experiences? You can join Antonella & Giusy

Antonella & Giusy zijn begonnen met pescaturismo [pesca=visvangst]: “Visserijcultuur is gebaseerd op lokale omstandigheden, elk dorp gebruikt andere technieken. Een toeristische ervaring bij ons is dus verschillend van een ervaring in een ander dorp. Wij hebben twee tradities van ons dorp gecombineerd: vissen en koken. Op dit moment renoveren we het oude huis van onze opa, gezinnen kunnen hier overnachten. De volgende dag nemen we ze mee uit vissen en we geven ze een kookworkshop. De helft van ons inkomen komt van toerisme. Doordat we toeristen mee uit vissen nemen vangen we minder vis, we gooien het net dan maar één keer uit. Sinds dit jaar werken we samen met wat vissers uit het dorp. Toeristen kunnen nu kiezen of ze met ons meegaan en met een net vissen, of dat ze meegaan met de andere vissers om met een harpoen zwaardvis te vangen.” Een vakantie naar Sicilië aan het plannen en op zoek naar traditionele ervaringen? Ga mee me Antonella & Giusy.