Barbara fears ‘game over’

Barbara & Jan, Terra Madre, Italy

‘’Our invisibility allows that someone in The Hague [the Dutch political center] with a delusion about our fishery can decide to close it. That this is possible shocked me a lot. Since 2002, when they wanted to close our fishery, we’ve had the situation of: working, a problem arises, you search for a solution, you find a solution, and you think that’s it. But that’s not it, because a new problem arises. You know those computer games where you have to fight ghosts and then you miss one and you die? That’s how we feel. We know, one day we won’t be able to withstand the problems, then it’s done, we’re ‘game over’. But this profession is TOO beautiful, and extinct is forever. This cannot, and may not disappear! There are a lot of opportunities to continue this work, but we should get the space to do so.’’

Barbara is bang voor game over: ‘’Onze onzichtbaarheid maakt het mogelijk dat iemand in Den Haag met een waanidee over onze visserij, zomaar van plan is dat te verbieden. Daar schrok ik heel erg van. Eigenlijk sinds 2002, toen ze onze visserij wilden verbieden, is het steeds: je doet iets, je hebt een probleem, je zoekt een oplossing, je vindt een oplossing. Dan denk je: het is klaar. Maar dan is het niet klaar want dan heb je weer een nieuw probleem. Je kent van die computerspelletjes? Die waarbij je spoken aan het jagen bent en op een gegeven moment zie je er eentje over het hoofd en dan ben je dood. Zo voelt het bij ons. Je weet, er komt een moment dan houd je het niet meer, dan is het over, dan is het echt game over. Maar het is een té mooi beroep en extinct is forever. Dit kán en mág niet verloren gaan! Er zijn veel mogelijkheden om dit voort te zetten, maar dan moeten we de ruimte krijgen om de dingen te doen die wél kunnen.’’