Decreasing fish stocks due to rice straw

Fishers of Lake Albufera, Valencian Community, Spain

There is a lot of paella rice agriculture around lake Albufera. Traditionally, roofs of houses were made with rice straws. Straw was also used as animal feed. The value of the product is low nowadays. To let the straw be collected is too expensive for farmers. So a lot of it is burned, or farmers let it decompose. Both these practices have an environmental impact. The residuals end up in the lake and negatively affect fish stocks. There is no easy solution. Currently there are utilization studies, with no applicable results yet.

Dalende visstand door rijststro: Er wordt veel paëllarijst verbouwd rond het Albuferameer. Oorspronkelijk werd rijststro gebruikt om daken van huizen te maken. Het werd ook gebruikt als veevoer. De waarde van rijststro is tegenwoordig echter laag. Het is voor boeren te duur om de stro op te laten halen. Daarom wordt de rijststro verbrand of gecomposteerd, beide processen hebben een effect op het milieu. Het restafval eindigt in het meer en beïnvloedt de visstand. Er is geen makkelijke oplossing. Er worden nu onderzoeken gedaan naar nieuwe methoden om rijststro te gebruiken, maar tot nu toe zonder goede resultaten.