Improve fishing economy by focussing on seafood gastronomy

Fishers of Lake Albufera, Valencian Community, Spain

In El Palmar I spoke with a group of people: a scientist, fishers, and an employee of the fishing guild. They told me about their fishing history and future plans. A new development is the start of seabass aquaculture, as the natural fish stock is very low. Many people come to El Palmar in the weekend to enjoy Lake Albufera and good food. There used to be two restaurants, now there are 43. The fishing guilt wants to include a special ‘Paella de Albufera’ on restaurants’ menus. This paella is traditionally prepared with eel and seabass. The dish is now only served in one restaurant, but it could be an interesting strategy for the future.

Verbeter de viseconomie door te focussen op gastronomie: In El Palmar heb ik gesproken met een groep mensen: een wetenschapper, wat vissers en een medewerker van de beroepsvereniging. Zij vertelden mij over de geschiedenis en toekomst van het dorp. Een nieuwe ontwikkeling is de aquacultuurproductie van baars, een reactie op te lage visstand. Veel mensen komen hier naartoe in het weekend om te genieten van het Albuferameer en voor de gastronomie. Vroeger waren er twee restaurants, nu zijn er 43. De beroepsvereniging wil graag een speciale ‘Paella de Albufera’ op het menu. Deze paella wordt traditioneel gemaakt met paling en baars. Het gerecht wordt nu slechts in één restaurant geserveerd, meer het is een interessante strategie voor de toekomst.