Ignacio can now support his sentiment

Ignacio, Andalucia, Spain

Ignacio is the head of Motril’s fishing guilt. He is not a small-scale fisher but owns a trawler. His story is worth telling. Since 2012, the fishers in Motril collect litter. They do this not only to clean, but also to generate data. ‘’Never before, fishers worked with scientists. Fishers didn’t want this, but now they do. In 2012 we collected 47 000 trash items. Scientists analyse litter data and write reports. With these reports, we can influence policies in a more efficient way. When we talk to the government about our sector we speak from the heart. Now that we have data to support our sentiment our opinion is more valued.’’

Ignacio kan zijn gevoel nu onderbouwen: Ignacio is het hoofd van de lokale beroepsorganisatie. Hij is geen kleinschalige visser maar vist met sleepnetten. Zijn verhaal is toch het vertellen waard. Sinds 2012 verzamelen vissers in Motril afval. Dit doen ze niet alleen om op te ruimen maar ook om data te genereren. ‘’Vissers hebben nog nooit samengewerkt met wetenschappers, dit wilden ze niet. Maar nu hebben ze er interesse in. In 2012 hebben we 47 000 stukken afval verzameld. Wetenschappers analyseren afval en schrijven verslagen. Met deze verslagen hebben wij meer mogelijkheden beleid te beïnvloeden. Als wij met de overheid praten spreken we vanuit ons hart. Nu hebben we data en kunnen we ons gevoel onderbouwen met wetenschap. Onze mening wordt nu meer gewaardeerd.’’