Luis talks about clever dolphins

Luis, Algarve, Portugal

Luis is working for the island’s inhabitants organization, he has an extensive clam culture plot. ‘’The hake fishery is affected by bottlenose dolphins. The dolphins access the nets, eat hake, and damage the gear. There are scientific trials now, the first trial did not work. Scientists put ultrasound emitters on the nets, but because the sound was regular the dolphins learned that there was no danger, so they didn’t bother. Now there is a trial with irregular sounds.’’

Luis vertelt over slimme dolfijnen: Luis werkt voor de organisatie van eilandbewoners. Hij heeft een perceel met schaaldieren. ‘’De heekvisserij lijdt onder tuimelaars. Deze dolfijnen gaan het net in, eten de heek en maken de materialen kapot. Er zijn wat wetenschappelijke experimenten, de eerste is mislukt. Apparaten die ultrasound geluid maken worden bevestigd aan netten. Maar het geluid was regelmatig, dolfijnen zijn niet gek en trokken zich er niets van aan. Nu is er een experiment met onregelmatig geluid.’’