What Joaquim would tell young people

 

Joaquim, Estremadura, Portugal

‘’I see that there are a lot of young people without a job, unemployment rates are high. Fishing is almost the same as a land job, but the hours are different: we start at 3am. It’s a good alternative to a land job. There is good money and the education to become a fisher is for free. Usually there is work, and the job provides a lot of freedom.’’

Wat Joaquim jongeren zou vertellen: ‘’Ik zie dat er veel werkloosheid is onder jongeren hier. Dit beroep is niet veel anders dan een baan op land. Alleen de werktijden zijn anders, we beginnen om drie uur ’s ochtends. Vissen biedt een goed alternatief voor werk op land. Er is goed geld en de opleiding om visser te worden is gratis. Normaliter is er werk en het vak biedt veel vrijheid.’’