How Joaquim learned to fish

Joaquim, Estremadura, Portugal

‘’Me and my brothers came from Angola, we fled in 1975. We had a refuge place near Cascais. I saw the fishing boats and I was curious. I always paid close attention to the fishers in the harbor, to what they were doing. My older brother joined the fishers, and I decided to join them too. I learned a lot from an older man. I was devoted and got a boat. I learned it because I love it.’’

Hoe Joaquim leerde vissen: ‘’Mijn broers en ik zijn in 1975 gevlucht uit Angola. We werden opgevangen in de buurt van Cascais. Ik zag de vissersboten en ik was nieuwsgierig. Ik lette altijd goed op wat de vissers in de haven aan het doen waren. Mijn oudere broer ging vissen en ik besloot hetzelfde te doen. Ik heb veel geleerd van een oude visser. Ik was toegewijd en nam een boot. Ik heb het geleerd omdat ik ervan houd.’’