Andre’s reality check

Andre, Estremadura, Portugal

‘’It’s a pretty save job. Of course, I heard stories from my father, of how he almost drowned. To be there at sea and go through dangerous situations… that gives new perspectives on life. Ones there was a storm. I was working with my uncle and my cousins, and my father was in a boat behind us. My uncle told us to put on our life jackets. Then it’s serious! One of the jackets failed to work. My cousins were younger than I, I felt responsible for them so I took the shitty jacket. I saw my father behind us in the high waves, sometimes he disappeared out of sight. It’s weird to have such a moment with your family members. At the same time, you see people at the beach walking their dogs, and your life’s in danger. That afternoon me and one of my cousins had lunch at Burger King. On land it’s comfortable and nice. These were two completely different realities in one day. By the way, my uncle immediately bought new life jackets.’’ Then, his father jokingly adds to the story: ‘’Stormy weather is good because you can catch a lot of fish.’’

Andres reality check: ‘’Deze baan is vrij veilig. Natuurlijk ken ik de verhalen van mijn vader, over hoe bij bijna verdronk. Maar om zoiets zelf mee te maken, zo’n gevaarlijke situatie… dat geeft nieuwe perspectieven. Het stormde. Ik werkte met mijn oom en mijn neven en mijn vader voer achter ons. Mijn oom zei dat we onze reddingsvesten aan moesten trekken. Dan is het serieus! Één reddingsvest werkte niet. Mijn neven zijn jonger dan ik dus ik voelde me verantwoordelijk en nam zelf het waardeloze vest. Ik zag mijn vader achter ons, soms verdween hij in de golven. Het is raar om je in zo’n situatie te bevinden met al je familieleden. Op hetzelfde moment zag ik mensen op het strand hun hond uitlaten. ’s Middags zat ik met mijn neef in de Burger King. Op land is het comfortabel en fijn. Dit waren twee zeer verschillende realiteiten op één dag. Mijn oom heeft trouwens meteen nieuwe reddingsvesten gekocht.’’ Zijn vader vult grappend aan dat vissen tijdens storm goede vangsten oplevert.