Andre & his father Joaquim on Lisbon’s disappearing industry

Andre & Joaquim, Estremadura, Portugal

When I arrived, Andre showed me a couple of photos of what the harbor used to look like. ‘’There used to be a very big fishing industry in Lisbon. Then, in 2003 the local government decided that they wanted to host a sailing race in 2007 so they needed to ‘’clean’’ the area. The buildings were removed and a lot of fishers stopped or moved elsewhere. The race wasn’t hosted in Lisbon in the end. Then there were plans for another race, and for a marina, and now there are plans for a big marine science research center which needs the area where the fishing boats are. The government is constantly trying to get rid of us. We don’t mind leaving this harbor as long as we get a good and secure alternative. The fishers here want to cooperate and help find new places but the administration is not really listening.”

Andre en zijn vader Joaquim vertellen hoe de visserij uit Lissabon verdwijnt: Toen ik Andre zag liet hij me meteen een aantal foto’s zien van hoe de haven er vroeger uit zag. ‘’Er was hier een grote industrie totdat in 2003 de lokale overheid besloot dat ze in 2007 een zeilwedstrijd wilden ontvangen. De industrie moest hiervoor wijken, het gebied werd opgeschoond en veel vissers stoppen of vertrokken. De race werd hier uiteindelijke niet gehouden. Daarna was er sprake van een andere race, een jachthaven, en nu wil zich hier een onderzoekscentrum van de zee vestigen die de haven nodig heeft. De overheid probeert ons hier weg te krijgen. We vinden het niet erg deze haven te verlaten, zo lang er een goed en zeker alternatief geboden wordt. Wij willen best meehelpen maar wordt niet echt geluisterd.’’