Javier’s fear

Javier, Galicia, Spain

Javier is the head of the local fishing guilt. ‘’Next year a new law will be enforced: landing obligations of fish that was formerly discarded. These restrictions are tough. It’s going to be a complete chaos. We won’t stand a chance. All fishers here have one to five different fishing methods. It could happen that they can’t use any. We are panicking. This will surely steer people into illegal fishing. I fear that in Galicia alone three to four thousand fishers will lose their job.’’

Javiers angst: Javier is de voorzitter van de lokale beroepsgroep voor vissers. ‘’Volgend jaar wordt er een nieuwe wetgeving ingevoerd: de aanlandplicht van bijvangst. Dit zijn zware restricties. Het zal een complete chaos worden, we maken geen kans. Elke visser hier gebruikt tussen de één en vijf verschillende technieken. Het kan voorkomen dat ze er geen enkele meer kunnen gebruiken. Er is paniek. Deze regelgeving zal mensen de illegale visserij induwen. Ik ben bang dat er alleen al in Galicia drie- tot vierduizend vissers hun baan zullen verliezen.’’