Primitivo on the loss of seasonality

Primitivo, Galicia, Spain

“This year in one season the main species are hake and horse mackerel. The net that we use to catch them is the same. If you close the hake fishery because the EU quota is filled, you can no longer use this net. This means that you also cannot catch horse mackerel, there is no alternative method. So, we are forced to use different techniques and catch different species. As a result, the pressure on these other species increases and overfishing occurs. Here that happens with octopus. Also, when everyone catches the same species the supply becomes high and the price goes down. There were seasonal activities, by changing gears we regulated the market and the fish stocks. Due to EU regulations we have to change our seasonal activities. This is hard.”

Primitivo kan niet meer werken met de seizoenen: “We hebben dit jaar een periode voor horsmakreel en heek. We vangen deze vissen op hetzelfde moment met hetzelfde net. Als de quota (vastgesteld door de EU) van heek vol zit kan je niet meer vissen op horsmakreel, want er is geen methode die louter horsmakreel vangt. Hierdoor zijn we gedwongen om in plaats van horsmakreel andere soorten te vangen met andere methoden. Het resultaat hiervan is dat de druk op deze andere soorten hoger wordt, octopus wordt bijvoorbeeld overbevist. Een ander negatief effect is dat iedereen nu octopus vangt, waardoor het aanbod op de markt stijgt en de prijs hiervoor daalt. We werkten altijd met de seizoenen, hierdoor konden we de vispopulaties en de markt reguleren. Door regels van de EU zijn we gedwongen deze seizoensgebondenheid los te laten. Dit is erg lastig.”

Primitivo sobre la pérdida de la temporada: “Este año en una temporada las especies principales son merluza y jurel. La red que usamos para pescarlos es la misma. Si cierras la pesca de merluza porque la quota europea está completa, ya no puedes usar esta red. Esto significa que tampoco puedes pescar jurel, ya que no hay método alternativo. Así, nos vemos forzados a utilizar otras técnicas y pescar especies diferentes. Como resultado, la presión sobre estas otras especies aumenta y se da sobrepesca. Aquí pasa con el pulpo. Además, cuando todo el mundo pesca la misma especie, la oferta aumenta y el precio cae. Antes había actividades de temporada, cambiando de producto regulábamos el mercado y las poblaciones de peces. Debido a las regulaciones europeas, tenemos que cambiar nuestras actividades de temporada. Esto es duro.”